FAQ

Ja! De RWA toepassingen van Decorit zijn getest volgens de norm 12101-2:2003.

Zoals bij elk product is de kostprijs afhankelijk van de afmetingen en het type dakluik/opstand van de daktoegangskoepel en de koepel zelf. 

Bij een dakluik zijn de overige keuzes eerder beperkt, zo kaan je bij twee afmetingen kiezen of het dakluik met een spouw- of glasplaat afgewerkt word, het dakluik manueel of elektrisch opengaat met behulp van twee spindelmotoren. 

Bij daktoegangskoepel is er keuze uit drie verschillende materialen van opstanden, drie verschillende materialen van koepel, een heldere of opale koepel, ... 

Er zijn twee belangrijke afmetingen bij lichtkoepels, namelijk de dagmaat en de overmeten maat. De dagmaat is is de afmeting waar het geblazen oppervlak begint ook wel het deel dat je van binnenuit kan zien. De overmeten maat is de volledige buitenmaat van de lichtkoepel met flens. 

Indien u met zekerheid wil weten hoe deze bepaald worden download dan het infoblad. 

Infoblad afmetingen koepel

Decorit biedt een onderhoudsservice voor de RWA-systemen onder de vorm van een jaarlijks contract. Het is noodzakelijk dat de goede werking van het systeem jaarlijks gecontroleerd wordt. 

Indien u een aanvraag wil doen voor een jaarlijks contract of onderhoudsbeurt gelieve dan onderstaande PDF in te vullen en op te sturen naar sv@decorit.be.

Download hier het contactformulier

De dagmaat is het gedeelte van de lichtkoepel waar het licht naar binnen komt en te zien is van binnenuit, de dakopening is de effectieve opening in het dak. Bij rechte opstanden is de dagmaat gelijk aan de dakopening. Bij schuine opstanden is dakopening groter dan de dagmaat, doorgaans is de dakopening = dagmaat + 20 cm voor standaard decorit opstanden. 

Infoblad afmetingen opstand

In de meeste gevallen geeft de brandweer het advies om een polycarbonaat lichtkoepel te voorzien bij het brandluik dit omdat polycarbonaat een niet-druipende stof is als deze smelt. 

Beiden zijn redelijk snel te verkrijgen. Zowel een lichtkoepel als een dakluik zijn beiden op maximaal 7 dagen voorradig. 

U kan de garantievoorwaarden hier downloaden. 

Bij brand is het niet het vuur maar vooral de rook die de meeste dodelijke slachtoffers maakt. Daarom worden rookluiken meestal geïnstalleerd in trappenhallen die dienst doen als evacuatieroute. 

De rookluiken worden voorzien van een prioritaire bediening welke boven alle andere bedieningsmogelijkheden (temperatuurdetectie, rookdetectie, smeltlood, ... ) staat. Dit geeft de mogelijkheid aan de brandweer het rookluik te openen of sluiten. 

Bij een dakluik is er de mogelijkheid om een andere cilinder te plaatsen, de sluitingen zijn reeds voorzien van een eurocilinderprofiel met drie sleutels. 

De cilinder heeft een totale lengte van 40 mm en het schroefgat zit op 30 mm vanaf de voorkant. 

Bij een daktoegangskoepel is dit echter niet mogelijk, standaard worden deze geleverd met een raamkruk zonder slot, op aanvraag kan een slot voorzien worden, dit is dan wel geen eurocilinderslot. 

De lichtkoepels van Decorit worden in een groot matenbereik geproduceerd. Bij de technische fiches kan u onderaan steeds een matenlijst vinden voor het overeenkomende product. 

Decorit biedt een onderhoudsservice voor de RWA-systemen onder de vorm van een jaarlijks contract. Het is noodzakelijk dat de goede werking van het systeem jaarlijks gecontroleerd wordt. 

Hiervoor kan u een aanvraag indienen bij Decorit, deze is hieronder te vinden. U mag dit formulier ingevuld opsturen naar sv@decorit.be

Contactformulier

Dakluik met opsteekladder, vaste trap of kooiladder

De afmeting van de dakopening dient gelijk te zijn aan de dagmaat van het dakluik. Indien een aftimmering wordt geplaatst moet de dakopening aan alle zijden worden vergroot met de dikte van het aftimmermateriaal (bijvoorbeeld 18 mm dik multiplex).

De aftimmering dient strak aan te sluiten op de onderkant van de montageflens. Bij een dakluik in combinatie met een schaartrap wordt de grootte van de dakopening bepaald door de maatvoering van de bak van de schaartrap.

Dakluik met schaartrap

Voor dakluiken in combinatie met een schaartrap is de situatie anders. Afhankelijk van welk dakluik word gekozen wordt de dakopening 100mm tot 200 mm kleiner dan de dagmaat van het dakluik. Dit heeft verband met het overbruggen van de afstand tussen de bovenste trede van de schaartrap en de opstand van het dakluik. Er blijft een stuk dakvloer zichtbaar binnen het dakluik deze functioneert als laatste trede om de opstand te overbruggen.

Acrylaat is 10 keer sterker dan glas van een gelijkaardige dikte en is van nature uit bestand tegen UV-licht. Acrylaat combineert zijn sterkte met een onovertroffen lichttransmissie. 

Polycarbonaat combineert een zeer hoge lichttransmissie met een veel grotere sterkte dan acrylaat. Polycarbonaat is tot 250 keer sterker dan glas van dezelfde dikte. Het is van nature uit niet bestand tegen UV-licht maar dit wordt opgevangen tijdens het productieproces. 

Dakluik

Het dakluik is reeds voorzien van een montageflens met voorgeboorde verankeringsgaten. Zorg ervoor dat het dakluik recht op het dak wordt bevestigd en vul eventuele oneffenheden uit. Deze perfecte pasvorm is van belang zodat het dakluik niet zou kunnen verdraaien bij het openen van het deksel. 

 Daktoegangskoepel

Een daktoegangskoepel wordt bevestigd zoals een gewone koepel hierbij wordt de opstand op het dak geplaatst, netjes uitgelijnd met de reeds gemaakte opening in het dak. Dan wordt deze met de gepaste schroeven verankerd op het dak. Hierna kan de opstand waterdicht ingewerkt worden in het dak. En dan kan de koeepel geplaatst worden op het ventilatieraam. 

Situatie dak

Dakluiken worden toegepast om op een veilige wijze toegang tot het platte dak te verkrijgen. In bepaalde gevallen kan het dak onder afschot staan. Dit is uiteraard geen probleem, maar er zijn wel een aantal zaken waar rekening mee gehouden moet worden.

Maximale hellingshoek dak
Het dakluik kan gemonteerd worden onder een dakhelling van maximale 40 graden.

De combinatie met ladders en trappen

Bij een dakluik met schaartrap dient het dakluik zonder afschot te worden geplaatst. Alle zijden dienen loodrecht op het dak te liggen, zodat de schaartrap goed functioneert en de treden recht staan.

Bij een dakluik met opsteekladder kan het dakluik alleen in de lengterichting onder een hoek worden geplaatst, want de opsteekladder dient op de korte zijde van het dakluik uit te komen.

De Sun Control Cleur lichtkoepel raden we aan in ruimtes waar je de warmte wil buitenhouden. Sun Control Clear is in tegenstelling tot vele van onze concurrenten een heldere lichtkoepel. In het verleden werden deze lichtkoepels vaak geassocieerd met een groene schijn, dit is echter volledig verleden tijd. 

LTA is de Licht Toetredingsfactor Absolut. Dit is het percentage dat aangeeft hoeveel licht dat invalt op de lichtkoepel of lichtstraat effectief binnenvalt in de ruimte die eronder voorzien is. 

Voorbeeld:

 • Een lichttoetreding van 0,45 betekent dat 45% van het licht dat op de lichtkoepel of lichtstraat invalt wordt doorgelaten naar de ondergelegen ruimte. 

Voor het plaatsen van een dakluik dient er rekening gehouden te worden met het gewicht van het dakluik. Het is aan de opdrachtgever om te bepalen of het dak extra versteviging vergt. 

De opdrachtgever kan dit bereken aan de hand van het gewicht van het dakluik of het dakluik in combinatie met een opsteejkadder of schaartrap. 

Infoblad met het gewicht van de Staka dakluiken

ZTA is Zon Toetredingsfactor Absolut. Dit is een percentage dat aangeeft hoeveel van de invallende warmte op de lichtkoepel of lichtstraat doorgelaten wordt naar de ondergelegen ruimte. 

Voorbeeld: 

 • Een ZTA van 0,45 betekent dat 45% van de warmte die op de lichtkoepel of lichtstraat invalt wordt doorgelaten naar de ondergelegen ruimte. 

De opstand van een Staka dakluik is 280 mm hoog. De dakisolatie mag maximaal 250 mm dik zijn, zodat de opstand er nog genoeg bovenuit steekt.

Indien de dakisolatie dikker dan 250 mm is adviseren wij om het dakluik op een bouwkundige opstand te monteren, bijvoorbeeld van hout of beton. De dakbedekking dient tot onder de waterslag geplakt te worden.

Een dakluik van Staka is symmetrisch gebouwd. Hierdoor kan u de leuning die voorzien is om het uitstappen te vergemakkelijken eenvoudig draaien. Elk dakluik is voorzien van een stop op een van de twee drukgasveren zodanig dat het luik in open stand vergrendeld kan worden. Ook de drukgasveren zijn te verwisselen dankzij een handig kliksysteem is er geen gereedschap nodig om dit te doen. 

De belangrijkheid van de U-waarde is in grote mate afhankelijk van de toepassing van de lichtkoepel. Wenst u een lichtkoepel te plaatsen op een overdekt terras of carport dan speelt de U-waarde geen rol en raden we u aan om een enkelwandige lichtkoepel te kiezen. Gaat het echter om een lichtkoepel voor een ruimte die deel uitmaakt van de verwarmde woning dan raden we u aan naar een drie-, vier- of zelfs vijfwandige lichtkoepels te gaan. 

Natuurlijk is er ook steeds de mogelijkheid om voor een platdakvenster te kiezen, deze vensters zijn voorzien van een glazen in plaats van een kuntstof oppervlak. 

Niemand vind het leuk om door een vuile ruit naar buiten te kijken waarom zou dit dan moeten bij een koepel? Hieronder vind je enkele handige tips om een koepel te kuisen:

 • Een koepel reinigen kan door middel van het wassen met lauwwarm water en een niet-agressieve zeep. Daarna overvloedig spoelen met water en afdrogen met een zeem. 
 • Lichtkoepels nooit reinigen met sterke oplosmiddelen of scherpe voorwerpen. 
 • Maak geen gebruik van schuurmiddelen of een droge doek (kans op krassen). 
 • Maak geen gebruik van sterk alkalische middelen (aceton, benzeen, ... ) 
 • Jaarlijks de bevestigen en de dichtingsband controleren. 

Een dakluik is een luik dat toegang biedt tot het dak en volledig gemaakt is uit roestvast staal. Hiermee bedoelen we zowel de opstand als het deksel zelf. Het dakluik is een duurzame en kostenefficiënte oplossing indien het dak vaak betreden dient te worden. 

Een daktoegangskoepel bestaat uit een opstand uit gegalvaniseerd staal, polyester of polyvinylchloride (pvc) samen met een ventilatieraam, drukgasveren om het openen te vergemakkelijken en een bijhorende koepel. Een daktoegangskoepel raden we eerder als sporadische toegangsverlener. 

Standaard kan een dakluik, doormiddel van een hendel en cilinderslot enkel van binnenuit geopend worden. Wel kan men, na het toetreden tot het dak, het deksel van het dakluik dichtleggen zonder dat deze in de sluiting valt. Nadat de bezigheden op het dak zijn beëindigd, kan men het dakluik eenvoudig openen en naar beneden toetreden.

Er zijn ook nog twee speciale oplossingen maar deze zijn enkel mogelijk voor dakluiken zonder venster. Het is mogelijk om zowel een sluiting als een bediening met sluiting aan de buitenzijde te plaatsen. Dit gaat echter enkel op aanvraag.

SafeStep is een aanhaakbeugel welke ook dienst doet als extra trede tussen de ladder en de opstand zodat u op een eenvoudige en vooral veilige manier de overgang tussen de ladder en het dak kan maken. 

Infoblad SafeStepsysteem

Om het dakluik naar behoren te laten functioneren dient het regelmatig te worden gereinigd. Hierbij mag geen gebruik worden gemaakt van een hoge druk spuit, een schuurspons of agressieve schoonmaakmiddelen. Reinig zowel de binnen- als buitenzijde uitsluitend met lauwwarm water, groene zeep en een zachte spons. 

 • Schade aan de poedercoating dient direct te worden bijgewerkt met lak in de juiste RAL-kleur. 
 • Voorzie de scharnieren indien nodig van kruipolie. 

Om het dakluik naar behoren te laten functioneren dient het regelmatig te worden gereinigd. Hierbij mag geen gebruik worden gemaakt van een hoge druk spuit, een schuurspons of agressieve schoonmaakmiddelen. Reinig zowel de binnen- als buitenzijde uitsluitend met lauwwarm water, groene zeep en een zachte spons. 

 • Schade aan de poedercoating dient direct te worden bijgewerkt met lak in de juiste RAL-kleur. 
 • Voorzie de scharnieren indien nodig van kruipolie. 
 • Wrijf het venster nooit droog na reiniging i.v.m. krassen. Dep met een zachte doek. 
 • Laat vensters niet in aanraking komen met producten die niet geschikt zijn voor polycarbonaat. 
 • Zorg, ter voorkoming van condens in de kanalen van het polycarbonaat dat er voldoende verluchting voorzien wordt en plaats vochtveroorzakers zoals droogkast, wasmachine, planten, ... niet direct onder het dakluik. 
 • Verwijder geen ijs en/of hard geworden sneeuw dat zicht ophoopt op het venster. 

Door te kiezen voor lichtkoepels wordt een immense lichttoevoer in de ruimte gegenereerd. Doordat lichtkoepels het licht van bovenaf binnen laten, bieden ze meer mogelijkheden dan met een traditioneel raam. Zo wordt een groter bereik gegenereerd dat zelfs tot in de hoeken van de ruimte reikt, krijgt de ruimte een warme en natuurlijke lichtinval, en is de lichttoevoer tot wel drie maal hoger waardoor fel bespaard kan worden op kunstlicht. Verder zijn lichtkoepels intussen ook voorzien van mooie designuitvoeringen waarbij motoren en gasveren weggewerkt zijn. Daarnaast kunnen lichtkoepels uitgevoerd worden met verschillende innovaties die ervoor zorgen dat lichtkoepels voorzien kunnen worden van ventilatie, afstandsbediening en regensensoren. Ontdek de vele mogelijkheden snel bij Decorit.

Lichtkoepels zijn verkrijgbaar in een heldere doorzichtige versie en in een ondoorzichtige opale uitvoering. De volledig transparante lichtkoepels zorgen voor een mooi hemelzicht, waar de melkwitte lichtkoepels enkel zorgen voor de gewenste lichtinval. De opale lichtkoepels kunnen gekozen worden om privacyredenen, alsook omdat deze de warmtestralen gedeeltelijk tegenhouden in plaats van ze volledig binnen te laten in de ruimte.

Lichtkoepels zijn verkrijgbaar in vele vormen zoals zelfs rechthoekig en piramidevorm, maar meest voorkomend zijn ronde lichtkoepels en vierkante lichtkoepels. Welke vorm aan lichtkoepels gekozen worden is persoonlijk en afhankelijk van de ruimte. Ronde en vierkante lichtkoepels zijn eerder klassiek, waar rechthoekige lichtkoepels eerder een moderne uitstraling hebben. Lichtkoepels in piramide vorm weten dan weer een bijzonder lichtspel te creëren. Met een ruim aanbod aan verschillende vormen vind je bij Decorit vast de lichtkoepels die je zoekt.

Bij lichtkoepels is veiligheid een belangrijke eigenschap. Om deze te garanderen, worden kwalitatieve lichtkoepels voorzien van CE-attesten. Denk hierbij aan attesten conform NBN EN 1873 en EN 1201-2 die lichtkoepels krijgen wanneer ze geslaagd zijn in diverse testen en aan hoge eisen voldoen. Om uw veiligheid verder te verzekeren, kunnen lichtkoepels ook voorzien worden van anti-inbraakmaatregelen. Door te kiezen voor lichtkoepels gemaakt uit polycarbonaat, uitgerust met anti-diefstaldoppen in metaal en one-wayschroeven kan je een inbraak via de lichtkoepels sterk gaan bemoeilijken. Ben je op zoek naar veilige lichtkoepels, dan ben je bij Decorit alvast aan het juiste adres. Neem snel contact met ons op en wij brengen je wegwijs in ons kwalitatief aanbod veilige lichtkoepels.