FAQ

De dagmaat is het gedeelte van de lichtkoepel waar het licht naar binnen komt en te zien is van binnenuit, de dakopening is de effectieve opening in het dak. Bij rechte opstanden is de dagmaat gelijk aan de dakopening. Bij schuine opstanden is dakopening groter dan de dagmaat, doorgaans is de dakopening = dagmaat + 20 cm voor standaard decorit opstanden. 

Infoblad afmetingen opstand

De lichtkoepels van Decorit worden in een groot matenbereik geproduceerd. Bij de technische fiches kan u onderaan steeds een matenlijst vinden voor het overeenkomende product. 

Acrylaat is 10 keer sterker dan glas van een gelijkaardige dikte en is van nature uit bestand tegen UV-licht. Acrylaat combineert zijn sterkte met een onovertroffen lichttransmissie. 

Polycarbonaat combineert een zeer hoge lichttransmissie met een veel grotere sterkte dan acrylaat. Polycarbonaat is tot 250 keer sterker dan glas van dezelfde dikte. Het is van nature uit niet bestand tegen UV-licht maar dit wordt opgevangen tijdens het productieproces. 

LTA is de Licht Toetredingsfactor Absolut. Dit is het percentage dat aangeeft hoeveel licht dat invalt op de lichtkoepel of lichtstraat effectief binnenvalt in de ruimte die eronder voorzien is. 

Voorbeeld:

  • Een lichttoetreding van 0,45 betekent dat 45% van het licht dat op de lichtkoepel of lichtstraat invalt wordt doorgelaten naar de ondergelegen ruimte. 

ZTA is Zon Toetredingsfactor Absolut. Dit is een percentage dat aangeeft hoeveel van de invallende warmte op de lichtkoepel of lichtstraat doorgelaten wordt naar de ondergelegen ruimte. 

Voorbeeld: 

  • Een ZTA van 0,45 betekent dat 45% van de warmte die op de lichtkoepel of lichtstraat invalt wordt doorgelaten naar de ondergelegen ruimte. 

Niemand vind het leuk om door een vuile ruit naar buiten te kijken waarom zou dit dan moeten bij een koepel? Hieronder vind je enkele handige tips om een koepel te kuisen:

  • Een koepel reinigen kan door middel van het wassen met lauwwarm water en een niet-agressieve zeep. Daarna overvloedig spoelen met water en afdrogen met een zeem. 
  • Lichtkoepels nooit reinigen met sterke oplosmiddelen of scherpe voorwerpen. 
  • Maak geen gebruik van schuurmiddelen of een droge doek (kans op krassen). 
  • Maak geen gebruik van sterk alkalische middelen (aceton, benzeen, ... ) 
  • Jaarlijks de bevestigen en de dichtingsband controleren.