FAQ

Lichtstraten bieden diverse voordelen. Door het plaatsen van een lichtstraat kan daglicht maximaal in de ruimte binnenvallen waar dat anders niet mogelijk zou zijn. Daarnaast kan een lichtstraat ook een goed systeem vormen voor ventilatie, rookafvoer en warmteafvoer. Door al deze voordelen zorgen lichtstraten voor een optimale leefomgeving en een goed klimaat in de ruimte.

Wanneer je kiest voor lichtstraten zijn de keuzemogelijkheden heel ruim. Zo is er keuze in maten, vorm, type, uitvoering en gebruikte materialen. Neem dus snel een kijkje naar de mogelijkheden bij Decorit. Aan de hand van ons professioneel advies bepalen we samen welke lichtstraten de beste oplossing zijn voor jouw situatie.  

Wanneer men kiest voor lichtstraten kan men onder meer kiezen voor lichtstraten in glas of voor lichtstraten in polyester. Een lichtstraat in glas wordt voornamelijk getypeerd door haar hoge kwaliteit. Zo zijn lichtstraten in glas duurzaam, isolerend, sterk en gaan ze niet verkleuren. Ze bieden ook veel keuzemogelijkheden naar wens, onder meer op gebied van maten, vormen en kleuren. Lichtstraten in polyester zijn dan weer uiterst eenvoudig te monteren en veelal lager van prijs. Maar beide types lichtstraten zijn wegens hun bijzondere hoge kwaliteiten en veiligheid bovendien ook uiterst geschikt voor gebruik in de industrie.

Lichtstraten zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. De meest voorkomende kleurmogelijkheden zijn heldere lichtstraten die zorgen voor een maximale lichtinbreng of opaal witte lichtstraten die de inkijk belemmeren.

Heldere glazen lichtstraten zorgen voor maximale lichtinbreng. Lichtstraten kunnen voorzien worden van diverse coatings, denk hierbij aan een lage-emissiecoating of een lichte of net geavanceerde zonwerende coating. Met een zonnewerende coating is het mogelijk om de invallende zonnestralen te beperken. Hou er wel rekening mee dat de keuze aan coatings ook zijn effect heeft op de kleurweergaves.

Maar lichtstraten zijn ook in verschillende RAL-kleuren mogelijk, zelfs in één kleur of met meerdere kleuren gecombineerd. En dat zowel in glanzende of matte uitvoering, maar ook voorzien van bijvoorbeeld structuurlak. Welke keuze best is voor u, is uiteraard afhankelijk van uw wens maar ook van onder meer de plaats van de lichtstraten en de noden van de ruimte. Reken daarom op het professionele advies van Decorit en neem vrijblijvend contact met ons op.

Lichtstraten zijn lange frames die betaan uit meerdere glaspartijen op rij. Lichtstraten zijn beschikbaar in verschillende afmetingen en vormen naar keuze. De lichtstraten constructie kan bijvoorbeeld in de vorm van een zadeldak, piramide, schilddak, lessenaarsdak, gebogen dak, tentdak, tondak of half tondak. Er is ook keuze aan vlakke lichtstraten waarbij wel opgemerkt moet dat een vlakke lichtstraat veelal voorzien is van een lichte helling voor het bewerkstelligen van een vlotte afwatering.

Ook de afmetingen van lichtstraten kunnen variëren. Zo heeft men keuze uit standaard lichtstraten uit het assortiment waarbij verschillende standaard afmetingen mogelijk zijn. Maar kan men ook kiezen voor lichtstraten met afmetingen op maat. De standaard afmetingen waarin onze lichtstraten verkrijgbaar zijn, zijn afhankelijk van de vorm en het type lichtstraat. De maat en vorm van de lichtstraten is iets waar men vooraf best goed over kan nadenken. Vraag hierbij gerust om vakkundig advies bij onze ervaren vakwerkers en contacteer Decorit.

Lichtstraten zijn heel gegeerd en worden legio toegepast zowel in particuliere woningen, als kantoren en industriële gebouwen als recreatiecentra en scholen. Dit vanwege hun ruime inzetbaarheid en diverse toepassingsmogelijkheden, alsook de instant winst aan lichtinval in de ruimte. Lichtstraten in een woning zijn vooral populair bij een aanbouw, een veranda of een keuken. De aanwezigheid van de nodige lichtinval maakt deel uit van het algemene wooncomfort. Bij het plaatsen van lichtstraten kan het licht de ruimte binnenkomen, zelfs op plaatsen waar men het niet meteen mogelijk acht.

Een lichtstraat kan zowel geplaatst worden bij platte daken, als bij de aansluiting tussen een gevel en een plat dak, als bij schuine hellende daken. Ook al wordt een lichtstraat dus meest frequent toegepast bij platte daken, ook bij schuine daken is een lichtstraat dus een mogelijkheid. Voor een optimale lichtinval wordt een lichtstraat met zadeldak aangeraden voor een plat dak en is een lessenaars lichtstraat perfect bij een schuin dak. Heb je vragen rond de toepassingsmogelijkheden in jouw situatie, neem dan snel contact op met Decorit voor professioneel advies.

De meeste lichtstraat modellen zijn zo ontworpen dat ze heel eenvoudig te monteren zijn, zodat je er dezelfde dag nog van genieten kan. Aan de hand van pakketten die instant klaar zijn, wordt een snelle en eenvoudige plaatsing van lichtstraten mogelijk. Zo wordt een volledige lichtstraten module uiterst snel gemonteerd in slechts enkele stappen.

Lichtstraten kan je dus eenvoudig zelf monteren, waarbij meestal gebruik wordt gemaakt door een kant-en-klaar bouwpakket, wat het monteren stukken vereenvoudigt en ook eventuele bouwfouten kan vermijden. Door de aanlevering van een eenvoudig bouwpakket dat voor jou wordt voorbereid, kan zo een geslaagde zelfplaatsing van de lichtstraat verzekerd worden. Belangrijk is dat de lichtstraat modules eerst op de juiste plek geplaatst worden, waarna de lichtstraat module vervolgens snel en eenvoudig bevestigd kunnen worden met beugels en klemmen, om vervolgens af te werken met de grootstukken en bekleding erop en rondom. Door te kiezen voor een instant klaar lichtstraat pakket is het montagewerk dus miniem.

Maar je kan er ook voor kiezen om een lichtstraat te laten plaatsen door een hiervoor opgeleide monteur, zo ben je zeker van een snelle betrouwbare plaatsing en een mooie afwerking. Door beroep te doen op een vakman voor de plaatsing van een lichtstraat ben je zeker van een correcte montage die zowel rekening houdt met de veiligheid, waterdichtheid als esthetische afwerking. Wil je je liever geen zorgen maken en niet de handen uit de mouwen te steken, dan kunnen lichtstraten dus ook professioneel gemonteerd worden door de leverancier of bouwfirma. Gespecialiseerd in het plaatsen van lichtstraten kan een ervaren monteur een vlotte montage bewerkstelligen, die uitblinkt in snelheid en nauwkeurigheid. Welke optie je verkiest, is een eigen keuze. Bij Decorit kan je alvast  terecht voor een ruim aanbod aan lichtstraten, aangevuld met een uitstekende service.

Het is steeds mogelijk om zelf een lichtstraat te plaatsen en dat op elke locatie. Zo kan een lichtstraat zowel geplaatst worden op een plat dak als een schuin dak. Het plaatsen van een lichtstraat op een schuin dak vraagt wel iets meer kennis en behendigheid dan op een plat dak. De meest eenvoudige lichtstraat in montage met ook een bijzonder hoge lichtopbrengst is een lessenaar. Het is meteen ook de meest frequent toegepaste en meest populaire variant.

Bij het plaatsen van een lichtstraat is het van belang om steeds de bouwregels te respecteren, zodat ook de waterdichtheid gegarandeerd kan worden. Daarom is het van belang om bij de montage ook gebruik te maken van de juiste opstanden en omkadering, om zo ook een mooie waterdichte aansluiting met het plafond te voorzien. Daarnaast dient bij de plaatsing rekening te worden gehouden met het creëren van een optimale isolatie rondom, waarbij ook de isolatiewaardes belangrijk zijn om rekening mee te houden. Verder hou je uiteraard rekening met de gewenste afmetingen voor de lichtstraat. Lichtstraten kunnen gemonteerd worden ongeacht de weersomstandigheden. Aan de hand van het snelle montageproces kan het dak snel afgedicht worden. Wil je ook snel kunnen genieten van de meerwaarde van een lichtstraat? Reken dan op Decorit.