Lichtstraten naar keuze

Geen ramen die zoveel daglicht in een ruimte brengen als lichtstraten dat doen. Wegens de stijgende vraag er naar voor zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten, worden de opties elk jaar uitgebreider. Zo vindt u afhankelijk van het doel en de ruimte, steeds de meest passende uitvoering.

Lichtstraten met diverse opties 

Bij lichtstraten heeft men tegenwoordig reeds heel wat keuze. Lichtstraten bieden veel mogelijkheden naar vorm, maten, soorten, uitvoering, en uit welk materiaal ze vervaardigd zijn. Voor de beglazing kan men kiezen uit PRV of polyester, PMMA of acrylaat, PC of polycarbonaat, of glas. Zo kan men steeds het meest geschikte materiaal kiezen afhankelijk van de uitvoering en de ruimte. Het soort beglazing en de profielen bepalen mee de kwaliteit van lichtstraten.

Lichtstraten in glas

Glazen lichtstraten worden steeds vaker gebruikt, ook in de industrie. Dat komt omdat ze duurzaam zijn, lang meegaan, goed isoleren, kwalitatief zijn, niet verkleuren, en bestendig zijn tegen neerslag en hagel. Het glas van een lichtstraat bestaat steeds uit HR++ veiligheidsglas, en heeft een U-waarde van 1,1 W/m.K. Voor het gebruiksgemak kan men opteren voor een bio clean uitvoering die zelfreinigend is aan de buitenzijde voor moeilijk bereikbare lichtstraten.

Glazen lichtstraten kunnen op maat gemaakt worden zodat ze qua vorm en afmetingen perfect passen. Het kader wordt gebouwd uit aluminium profielen, en kan naar keuze gelakt worden in RAL-kleuren. Ze worden gebouwd naar wens qua maten, vorm, en kleur. Zo worden ze geleverd in helder of opaal glas.

Men kan kiezen voor een lichtstraat met één schuin vlak, of voor een zadeldak waarbij 2 schuine vlakken tegen elkaar staan. Bij een lichtstraat in zadeldakvorm staat deze standaard onder een hoek van 45 graden. Voor de zijkanten kan men kiezen voor een glazen uitvoering, of voor een isolerend gelakt paneel. In de lengte kunnen lichtstraten onbeperkt gebouwd worden, maar ze hebben wel een maximum breedte van 4 meter.

Lichtstraten in polyester

Lichtstraten in polyester bestaan uit geprofileerde en gecentreerde lichtdoorlatende gebogen kunststofplaten met een UV-beschermende folie die in elkaar haken. Ze hebben een lage prijs, zijn stevig, en eenvoudig monteerbaar. Ze kunnen gekozen worden met of zonder UV-beschermende toplaag, en met meerdere wanden. Daarnaast zijn ze hittewerend, en chemisch bestendig. Hierdoor worden ze vaak geprefereerd in een industriële omgeving. Ze zijn ook perfect geschikt voor RWA.

Ook voor de uiteinden kan men kiezen voor een enkelwandige uitvoering, of een dubbelwandige die geïsoleerd is met 20 mm PU-schuim. De afsluitelementen worden gemaakt uit dezelfde glasvezelsterke harsen als die van de schalen, maar krijgen een opale kleur.

Gebogen lichtstraten met spouwplaat

De kunststofbeglazing van deze duurzame lichtstraten bestaat uit PC spouwplaat of kanaalplaat. De spouwplaten kunnen dubbelwandig of meerwandig zijn, waardoor de isolatiewaarden toenemen. Ze zijn ook geschikt voor in een chemische omgeving, en worden daarom zowel in woningen als industriële gebouwen geplaatst.

Men kan kiezen voor een heldere of opale uitvoering, en voor de RWA uitrusting. Ze kunnen ook volledig op maat gebouwd worden. De lengte is hierbij onbeperkt, maar de breedte kan variëren van 1,63m tot 5,16m.

Gebogen lichtstraten met massieve kunststofbeglazing

Bij de lichte maar stevige lichtstraten met massieve beglazing kan men kiezen voor acrylaat of polycarbonaat. PMMA of acrylaat, en PC polycarbonaat zijn zowel duurzaam als esthetisch. Ze kunnen een piramide of ronde vorm hebben. Bij massieve beglazing wordt de druk gelijkmatig verdeeld en kan de kunststof beglazing onder minimale spanning ingesloten worden.

Acrylaat laat het licht goed door en zorgt voor een goede verspreiding er van. Het heeft een behoorlijke slagvastheid en is goed UV-bestendig. Er is geen verschil in isolatie of esthetica, maar polycarbonaat is net iets duurder. PC is minder bestand tegen UV en krijgt daarom een extra beschermingslaag. De slagvastheid is hoog en het is heel goed hittebestendig. Ze laat ook heel veel licht door.

Deze lichtstraten passen zowel in een woning als in een industrieel gebouw, en zijn perfect geschikt voor RWA. Ze bieden een goede weerstand in een chemische omgeving. De beglazing kan enkelwandig, dubbelwandig, of driewandig zijn. Ze kunnen volledig op maat gebouwd worden. De lengte is hierbij onbeperkt, maar de breedte kan variëren van 0,63m tot 5m. Men heeft opnieuw de keuze tussen een heldere of opale uitvoering, en de opstand kan zowel uit metaal of hout zijn. 

Bekijk zeker het aanbod aan lichtkoepels, lichtstraten, gevelpanelen, en RWA (rookafvoersystemen, rook- en warmteafvoersystemen) bij Decorit. Ook wanneer u interesse heeft in gevelpanelen kan u bij Decorit terecht.