Lichtstraat creëert lichtrijke omgeving

Om maximaal daglicht in huis te brengen, kan men kiezen voor het plaatsen van een lichtstraat. Deze lichtdoorlatende dakconstructie biedt heel wat mogelijkheden. 

Een lichtstraat biedt algemene kwaliteiten 

Een lichtstraat is een thermisch geïsoleerde systeem om daglicht optimaal in de ruimte te laten en maximaal te verspreiden. Het biedt de mogelijkheid tot het inbouwen van buitenzonwering waardoor hiervoor geen extra structuren nodig zijn. Er kunnen verstelbare delen voorzien worden die open kunnen voor ventilatie, rook-en warmteafvoer. Deze mogelijkheden kunnen elektrisch bediend worden of met perslucht.

Een kwalitatieve lichtstraat is bestendig tegen normale hagelinslag, wind- en sneeuwlast. Wanneer de beglazing UV-bestendig is of een UV-beschermende coating krijgt, is er zelfs na jaren geen verkleuring van de beglazing. De opstand van een lichtstraat wordt uitgevoerd op het dak zelf. De opstand waarop de lichtstraat gemonteerd wordt kan in metaal of hout zijn. Bij de montage van de lichtstraat dient men de bouwregels te respecteren zodat ook de waterdichtheid optimaal is.

Een lichtstraat biedt tal van gebruiksmogelijkheden

Lichtstraten vind je meest terug op platte daken, of als aansluiting tussen een gevel en een plat dak. Vooral bij renovatiewerken wordt steeds vaker gebruik gemaakt van een lichtstraat om alsnog zoveel mogelijk licht binnen te laten. Bij nieuwbouwprojecten wordt ze vlot gecombineerd met grote gevelramen. Maar een lichtstraat kan ook perfect gebruikt worden als overkapping bijvoorbeeld over een fietsenstalling, bij een carport, als luifel in de tuin, en dergelijke.

Een lichtstraat met overvloed aan daglicht 

Om zoveel mogelijk daglicht binnen te brengen kan men kiezen voor een lichtstraat. De aanwezigheid van natuurlijk daglicht in de ruimte zorgt voor een betere werk- en leefomgeving. Een lichtstraat helpt met een maximale lichtdoorlatendheid mee te zorgen voor een goed klimaat in de ruimte.

Er zijn diverse redenen waarom men steeds meer daglicht in huis wil halen. Wanneer de mens daglicht in huis heeft, zorgt het voor een positieve ingesteldheid, het wisselt van kleur en intensiteit, we hebben daglicht nodig voor onze dagelijkse dosis vitamine D, het bevordert de productiviteit, en bovendien zorgt het voor variatie in intensiteit en kleur. De aanwezigheid van daglicht zorgt er voor dat u zich goed voelt in huis en ze beïnvloedt uw biologische klok. Het zorgt voor het ontstaan van een energieke sfeer en voor een extra dimensie aan de ruimte.

Een lichtstraat kan gemiddeld maar liefst 3 x meer licht geven dan een zelfde hoeveelheid aan gevelbeglazing. Bovendien zorgt een lichtstraat voor een betere lichtverdeling, waardoor ze zelfs in de donkerste hoeken van de ruimte licht kan binnen brengen. De reden dat met een lichtstraat meer licht binnenkomt dan via de gevels is omdat de lichtsterkte in het zenit hoger is dan aan de horizon. Het binnenvallend licht kan met een lichtstraat gefilterd en gedoseerd worden naar wens. Daarnaast vergroot een lichtstraat de ruimtes, geeft minder kans op contrastwerking, verblinding. En niet onbelangrijk kan de aanwezigheid van daglicht bovendien besparen op licht en warmte.

Bekijk zeker het aanbod aan lichtkoepels, lichtstraten, gevelpanelen, en RWA (rookafvoersystemen, rook- en warmteafvoersystemen) bij Decorit. Ook wanneer u houdt van moderne toepassingen heeft u bij Decorit een ruime keuze aan gevelpanelen