FAQ

Er zijn twee belangrijke afmetingen, de dagmaat en de overmeten maat. De dagmaat is is de afmeting waar het geblazen oppervlak begint ook wel het deel dat je van binnenuit kan zien. De overmeten maat is de volledige buitenmaat van de koepel met flens. 

Indien u met zekerheid wil weten hoe deze bepaald worden download dan het infoblad. 

Infoblad afmetingen koepel

De dagmaat is het gedeelte van de lichtkoepel waar het licht naar binnen komt en te zien is van binnenuit, de dakopening is de effectieve opening in het dak. Bij rechte opstanden is de dagmaat gelijk aan de dakopening. Bij schuine opstanden is dakopening groter dan de dagmaat, doorgaans is de dakopening = dagmaat + 20 cm voor standaard decorit opstanden. 

Infoblad afmetingen opstand

De lichtkoepels van Decorit worden in een groot matenbereik geproduceerd. Bij de technische fiches kan u onderaan steeds een matenlijst vinden voor het overeenkomende product. 

Acrylaat is 10 keer sterker dan glas van een gelijkaardige dikte en is van nature uit bestand tegen UV-licht. Acrylaat combineert zijn sterkte met een onovertroffen lichttransmissie. 

Polycarbonaat combineert een zeer hoge lichttransmissie met een veel grotere sterkte dan acrylaat. Polycarbonaat is tot 250 keer sterker dan glas van dezelfde dikte. Het is van nature uit niet bestand tegen UV-licht maar dit wordt opgevangen tijdens het productieproces. 

De Sun Control Cleur koepel raden we aan in ruimtes waar je de warmte wil buitenhouden. Sun Control Clear is in tegenstelling tot vele van onze concurrenten een heldere koepel. In het verleden werden deze koepels vaak geassocieerd met een groene schijn, dit is echter volledig verleden tijd. 

LTA is de Licht Toetredingsfactor Absolut. Dit is het percentage dat aangeeft hoeveel licht dat invalt op de lichtkoepel of lichtstraat effectief binnenvalt in de ruimte die eronder voorzien is. 

Voorbeeld:

  • Een lichttoetreding van 0,45 betekent dat 45% van het licht dat op de lichtkoepel of lichtstraat invalt wordt doorgelaten naar de ondergelegen ruimte. 

ZTA is Zon Toetredingsfactor Absolut. Dit is een percentage dat aangeeft hoeveel van de invallende warmte op de lichtkoepel of lichtstraat doorgelaten wordt naar de ondergelegen ruimte. 

Voorbeeld: 

  • Een ZTA van 0,45 betekent dat 45% van de warmte die op de lichtkoepel of lichtstraat invalt wordt doorgelaten naar de ondergelegen ruimte. 

De belangrijkheid van de U-waarde is in grote mate afhankelijk van de toepassing van de koepel, wenst u een koepel te plaatsen op een overdekt terras of carport dan speelt de U-waarde geen rol en raden we u aan om een enkelwandige koepel te kiezen. Gaat het echter om een koepel voor een ruimte die deel uitmaakt van de verwarmde woning dan raden we u aan naar een drie-, vier- of zelfs vijfwandige koepel te gaan. 

Natuurlijk is er ook steeds de mogelijkheid om voor een platdakvenster te kiezen, deze vensters zijn voorzien van een glazen in plaats van een kuntstof oppervlak. 

Niemand vind het leuk om door een vuile ruit naar buiten te kijken waarom zou dit dan moeten bij een koepel? Hieronder vind je enkele handige tips om een koepel te kuisen:

  • Een koepel reinigen kan door middel van het wassen met lauwwarm water en een niet-agressieve zeep. Daarna overvloedig spoelen met water en afdrogen met een zeem. 
  • Lichtkoepels nooit reinigen met sterke oplosmiddelen of scherpe voorwerpen. 
  • Maak geen gebruik van schuurmiddelen of een droge doek (kans op krassen). 
  • Maak geen gebruik van sterk alkalische middelen (aceton, benzeen, ... ) 
  • Jaarlijks de bevestigen en de dichtingsband controleren.