Een lichtkoepel met uitgebreide materiaalkeuze

Lichtkoepel uit acrylaat 

Een lichtkoepel uit acrylaat wordt vervaardigd uit PMMA, ook wel polymethylmetacrylaat kunststofplaten genoemd. Met een lichtkoepel uit acrylaat kan men rekenen op een dichtheid van 1180 kg/m3, en een elasticiteit van 3300 N/mm2. De plaat kent een dikte die afhankelijk van de afmetingen, variabel is tussen 2 en 5 mm. Hierdoor kan de slagvastheid van een acrylaat lichtkoepel tot 25 x beter zijn dan een zelfde versie in glas.

Een acrylaat lichtkoepel dient te worden geproduceerd conform de ISO norm EN 1873, die de ontwikkelingswijze bepaalt van het gieten van polymethylmetacrylaat. Hierdoor kunnen verschillende eigenschappen van het materiaal bepaald worden. Onder andere de reactie op en de bestendigheid tegen vuur, de waterdichtheid, de gewichtsbestendigheid van kleine zware en grote lichte gewichten, de doorlaatbaarheid van het materiaal, alsook thermische en akoestische eigenschappen, en lichttransmissie en geluidsdichtheid.

Wanneer men kiest voor een acrylaat lichtkoepel, heeft men nog diverse keuzemogelijkheden. Zo kan men kiezen voor een enkelwandige, dubbelwandige, of meerwandige lichtkoepel. Daarnaast wordt de acrylaat lichtkoepel zowel in een helder doorzichtige versie, als in een opaal melkwitte versie geproduceerd. Ook bij de vorm heeft men keuze uit een bolvormige of een pyramidale uitvoering.

Lichtkoepel SkyGLAsS 

Een lichtkoepel kan ook bestaan uit SkyGLAsS. Deze bestaat uit thermisch isolerend glas dat is samengesteld uit veiligheidsglas volgens EN 3596 maar niet beloopbaar is. De lichtkoepel bestaat uit een vlakke glazen koepel, en heeft een bijna onzichtbare hellingshoek van 3 graden voor een goede afwatering. SkyGLAsS is bekend om zijn goede kwaliteit en goede isolatie.

Het glas is ingewerkt in een thermisch onderbroken aluminium kader. Door de verborgen scharnieren en schroeven is SkyGLAsS inbraakveilig. Ook de verluchting door opening is onzichtbaar geïntegreerd in het kader. De mogelijkheid tot het openstellen, bestaat uit PVC, is UV bestendig wegens de isolatie met polystyreen, en is mogelijk met een hoogte tot 16 cm.

Een glaskoepel uit SkyGLAsS wordt wegens zijn strak design en moderne uitstraling vaak gebruikt in nieuwbouwprojecten. Het is bovendien verkrijgbaar in heel diverse afmetingen waardoor het perfect passend op het bouwproject kan afgestemd worden

Lichtkoepel uit polycarbonaat 

Deze lichtkoepel wordt vervaardigd uit polycarbonaat kunststofplaten. Met een lichtkoepel uit polycarbonaat kan men rekenen op een dichtheid van 1200 kg/m3, en een elasticiteit van 2400 N/mm2. De plaat kent een dikte die afhankelijk van de afmetingen, variabel is tussen 2 en 4 mm. Hierdoor kan de slagvastheid van de lichtkoepel tot 300 x beter zijn dan een zelfde versie in glas.

Ook de polycarbonaat lichtkoepel dient te worden geproduceerd conform de ISO norm EN 1873, die de ontwikkelingswijze bepaalt van het gieten van polymethylmetacrylaat. Hierdoor kunnen verschillende eigenschappen van het materiaal bepaald worden. Onder andere de reactie op en bestendigheid tegen vuur, de waterdichtheid, gewichtsbestendigheid van kleine zware en grote lichte gewichten, de doorlaatbaarheid van het materiaal, alsook thermische en akoestische eigenschappen, en lichttransmissie en geluidsdichtheid.

Wanneer men kiest voor een polycarbonaat lichtkoepel, heeft men nog diverse keuzemogelijkheden. Zo kan men kiezen voor een enkelwandige, dubbelwandige, of meerwandige lichtkoepel. Daarnaast wordt de acrylaat lichtkoepel zowel in een helder doorzichtige versie, als in een opaal melkwitte versie geproduceerd. Ook bij de vorm heeft men keuze uit een bolvormige of een pyramidale uitvoering.

Ventilatiekoepel

Omdat men een ventilatie lichtkoepel kan openzetten, kan deze op een eenvoudige wijze zorgen voor luchttoevoer, naast het creëren van licht in een ruimte. Het systeem werkt vaak aan de hand van een spindel en bedieningsslinger om met de hand de stand te bedienen, of via een elektrische kettingmotor met schakelaar om elektrisch te bedienen.

Constructie van een lichtkoepel

Een lichtkoepel kan enkelwandig of meerwandig zijn. De wanddikte heeft invloed op de isolatie van de koepel. Een enkelwandige koepel is minst isolerend, een meerwandige koepel is best isolerend. Hoe beter isolerend de lichtkoepel is, hoe meer het verlies van warmte beperkt wordt, en hoe beter de bescherming van temperatuurverschillen is. Hoe meer wanden, hoe beter de isolatie. Maar behalve de thermische isolatie, heeft het aantal wanden van de lichtkoepel ook invloed op de geluidsisolatie.

Als de lichtkoepel bestaat uit verschillende lagen bestaat echter wel de kans tot condensvorming tussen de schalen. Dit kan voorvallen in vochtige periodes, maar zal terug wegtrekken in droge periodes. Een goede ventilatie in huis is hierbij een belangrijk aandachtspunt.

Bekijk zeker het aanbod lichtkoepels, ventilatieramen, lichtstraten, gevelpanelen, en RWA (rookafvoersystemen, rook-en warmteafvoersystemen) bij Decorit. Ook wanneer je op zoek bent naar Staka dakluiken met ruime keuzemogelijkheden of een ruim aanbod platdakvensters ben je bij ons aan het juiste adres. Lees zeker ook onze FAQ na en ontdek hoe je de dagmaat van een lichtkoepel bepaalt of hoe je voor veilige lichtkoepels kiezen kan of wanneer een Sun Control Clear lichtkoepel de oplossing is of dat lichtkoepels beschikbaar zijn in verschillende vormen