FAQ

Zoals bij elk product is de kostprijs afhankelijk van de afmetingen en het type dakluik/opstand van de daktoegangskoepel en de koepel zelf. 

Bij een dakluik zijn de overige keuzes eerder beperkt, zo kaan je bij twee afmetingen kiezen of het dakluik met een spouw- of glasplaat afgewerkt word, het dakluik manueel of elektrisch opengaat met behulp van twee spindelmotoren. 

Bij daktoegangskoepel is er keuze uit drie verschillende materialen van opstanden, drie verschillende materialen van koepel, een heldere of opale koepel, ... 

Beiden zijn redelijk snel te verkrijgen. Zowel een lichtkoepel als een dakluik zijn beiden op maximaal 7 dagen voorradig. 

Bij een dakluik is er de mogelijkheid om een andere cilinder te plaatsen, de sluitingen zijn reeds voorzien van een eurocilinderprofiel met drie sleutels. 

De cilinder heeft een totale lengte van 40 mm en het schroefgat zit op 30 mm vanaf de voorkant. 

Bij een daktoegangskoepel is dit echter niet mogelijk, standaard worden deze geleverd met een raamkruk zonder slot, op aanvraag kan een slot voorzien worden, dit is dan wel geen eurocilinderslot. 

Dakluik met opsteekladder, vaste trap of kooiladder

De afmeting van de dakopening dient gelijk te zijn aan de dagmaat van het dakluik. Indien een aftimmering wordt geplaatst moet de dakopening aan alle zijden worden vergroot met de dikte van het aftimmermateriaal (bijvoorbeeld 18 mm dik multiplex).

De aftimmering dient strak aan te sluiten op de onderkant van de montageflens. Bij een dakluik in combinatie met een schaartrap wordt de grootte van de dakopening bepaald door de maatvoering van de bak van de schaartrap.

Dakluik met schaartrap

Voor dakluiken in combinatie met een schaartrap is de situatie anders. Afhankelijk van welk dakluik word gekozen wordt de dakopening 100mm tot 200 mm kleiner dan de dagmaat van het dakluik. Dit heeft verband met het overbruggen van de afstand tussen de bovenste trede van de schaartrap en de opstand van het dakluik. Er blijft een stuk dakvloer zichtbaar binnen het dakluik deze functioneert als laatste trede om de opstand te overbruggen.

Dakluik

Het dakluik is reeds voorzien van een montageflens met voorgeboorde verankeringsgaten. Zorg ervoor dat het dakluik recht op het dak wordt bevestigd en vul eventuele oneffenheden uit. Deze perfecte pasvorm is van belang zodat het dakluik niet zou kunnen verdraaien bij het openen van het deksel. 

 Daktoegangskoepel

Een daktoegangskoepel wordt bevestigd zoals een gewone koepel hierbij wordt de opstand op het dak geplaatst, netjes uitgelijnd met de reeds gemaakte opening in het dak. Dan wordt deze met de gepaste schroeven verankerd op het dak. Hierna kan de opstand waterdicht ingewerkt worden in het dak. En dan kan de koeepel geplaatst worden op het ventilatieraam. 

Situatie dak

Dakluiken worden toegepast om op een veilige wijze toegang tot het platte dak te verkrijgen. In bepaalde gevallen kan het dak onder afschot staan. Dit is uiteraard geen probleem, maar er zijn wel een aantal zaken waar rekening mee gehouden moet worden.

Maximale hellingshoek dak
Het dakluik kan gemonteerd worden onder een dakhelling van maximale 40 graden.

De combinatie met ladders en trappen

Bij een dakluik met schaartrap dient het dakluik zonder afschot te worden geplaatst. Alle zijden dienen loodrecht op het dak te liggen, zodat de schaartrap goed functioneert en de treden recht staan.

Bij een dakluik met opsteekladder kan het dakluik alleen in de lengterichting onder een hoek worden geplaatst, want de opsteekladder dient op de korte zijde van het dakluik uit te komen.

Voor het plaatsen van een dakluik dient er rekening gehouden te worden met het gewicht van het dakluik. Het is aan de opdrachtgever om te bepalen of het dak extra versteviging vergt. 

De opdrachtgever kan dit bereken aan de hand van het gewicht van het dakluik of het dakluik in combinatie met een opsteejkadder of schaartrap. 

Infoblad met het gewicht van de Staka dakluiken

De opstand van een Staka dakluik is 280 mm hoog. De dakisolatie mag maximaal 250 mm dik zijn, zodat de opstand er nog genoeg bovenuit steekt.

Indien de dakisolatie dikker dan 250 mm is adviseren wij om het dakluik op een bouwkundige opstand te monteren, bijvoorbeeld van hout of beton. De dakbedekking dient tot onder de waterslag geplakt te worden.

Een dakluik van Staka is symmetrisch gebouwd. Hierdoor kan u de leuning die voorzien is om het uitstappen te vergemakkelijken eenvoudig draaien. Elk dakluik is voorzien van een stop op een van de twee drukgasveren zodanig dat het luik in open stand vergrendeld kan worden. Ook de drukgasveren zijn te verwisselen dankzij een handig kliksysteem is er geen gereedschap nodig om dit te doen. 

Een dakluik is een luik dat toegang biedt tot het dak en volledig gemaakt is uit roestvast staal. Hiermee bedoelen we zowel de opstand als het deksel zelf. Het dakluik is een duurzame en kostenefficiënte oplossing indien het dak vaak betreden dient te worden. 

Een daktoegangskoepel bestaat uit een opstand uit gegalvaniseerd staal, polyester of polyvinylchloride (pvc) samen met een ventilatieraam, drukgasveren om het openen te vergemakkelijken en een bijhorende koepel. Een daktoegangskoepel raden we eerder als sporadische toegangsverlener. 

Standaard kan een dakluik, doormiddel van een hendel en cilinderslot enkel van binnenuit geopend worden. Wel kan men, na het toetreden tot het dak, het deksel van het dakluik dichtleggen zonder dat deze in de sluiting valt. Nadat de bezigheden op het dak zijn beëindigd, kan men het dakluik eenvoudig openen en naar beneden toetreden.

Er zijn ook nog twee speciale oplossingen maar deze zijn enkel mogelijk voor dakluiken zonder venster. Het is mogelijk om zowel een sluiting als een bediening met sluiting aan de buitenzijde te plaatsen. Dit gaat echter enkel op aanvraag.

SafeStep is een aanhaakbeugel welke ook dienst doet als extra trede tussen de ladder en de opstand zodat u op een eenvoudige en vooral veilige manier de overgang tussen de ladder en het dak kan maken. 

Infoblad SafeStepsysteem

Om het dakluik naar behoren te laten functioneren dient het regelmatig te worden gereinigd. Hierbij mag geen gebruik worden gemaakt van een hoge druk spuit, een schuurspons of agressieve schoonmaakmiddelen. Reinig zowel de binnen- als buitenzijde uitsluitend met lauwwarm water, groene zeep en een zachte spons. 

  • Schade aan de poedercoating dient direct te worden bijgewerkt met lak in de juiste RAL-kleur. 
  • Voorzie de scharnieren indien nodig van kruipolie. 

Om het dakluik naar behoren te laten functioneren dient het regelmatig te worden gereinigd. Hierbij mag geen gebruik worden gemaakt van een hoge druk spuit, een schuurspons of agressieve schoonmaakmiddelen. Reinig zowel de binnen- als buitenzijde uitsluitend met lauwwarm water, groene zeep en een zachte spons. 

  • Schade aan de poedercoating dient direct te worden bijgewerkt met lak in de juiste RAL-kleur. 
  • Voorzie de scharnieren indien nodig van kruipolie. 
  • Wrijf het venster nooit droog na reiniging i.v.m. krassen. Dep met een zachte doek. 
  • Laat vensters niet in aanraking komen met producten die niet geschikt zijn voor polycarbonaat. 
  • Zorg, ter voorkoming van condens in de kanalen van het polycarbonaat dat er voldoende verluchting voorzien wordt en plaats vochtveroorzakers zoals droogkast, wasmachine, planten, ... niet direct onder het dakluik. 
  • Verwijder geen ijs en/of hard geworden sneeuw dat zicht ophoopt op het venster.